Beware of the brain fart!

Beware of the brain fart!

marți, 14 februarie 2012

Telejurnal

"știrea de presă este o relatare concisă a unor fapte, evenimente, idei semnificative, de actualitate, noi, relatare ce prezintă interes pentru public."


Nah, acuma că ne-am lămurit, domnilor știriști, hai s-o luăm pe rand că io m-am săturat de poezii la telejurnal:


CONCÍS ~să (~și, ~se) (despre modul de exprimare) Care constă din puține cuvinte; exprimat în puține cuvinte; succint; laconic; lapidar. Expunere ~să. /<lat. concisus, fr. concis


Cum ar veni, mi se rupe de ”marea albă de zăpadă”, de ”Grivei era singurul suflet pe care-l avea pe langă casă”, de ”închisoarea albă”... păstrați-le vă rog pentru emisiunile de divertisment lacrimogen. Eu mă uit la telejurnal ca să aflu situația drumurilor închise (actualizată daca se poate), prognoza meteo, lista localităților fără energie electrică pentru că astea m-ar putea interesa în mod direct... restul sunt povești vânătorești.


SEMNIFICATÍV, , semnificativi, -e, adj. 1. Care exprimă (cu claritate) ceva, care are înțeles precis, care scoate în evidență ceva; care are o anumită semnificație. 2. Care exprimă ceva, care este concludent, fără a fi nevoie de vorbe; care face aluzie la ceva, plin de înțeles; expresiv. 3. Care are însemnătate; important. – Din fr. significatif (după semnifica).

Stimată televiziune, dacă te ții ”națională” încearcă să păstrezi proporțiile: 3 sate, 7, 10... nu-s toată România. 50, 100, 200 de case îngropate sub zăpadă nu înseamnă nimic în procente. 64 de morți - despre care ar trebui mai întâi să aflăm de ce-au mierlit-o, pot părea mulți dar nu-s. 3 babe sinistrate nu-s de interes național așa cum nu-i nici una bucată mort neîngropat de-o săptămână. Te rog io frumos dragă telejurnalule înainte de a-mi intra în casă cu tot felul de tâmpenii gândește-te serios care e relavanța celor relatate de tine pentru 80-90% din populație.

ACTUALITÁTE, actualități, s. f. Ceea ce este actual; eveniment, întâmplare curentă, timpul de față, prezent2. ◊ Loc. adj. De actualitate = care se petrece sau interesează în clipa de față, care corespunde prezentului. ♦ Ceea ce este actual; (la pl.) evenimente curente, la ordinea zilei. [Pr.: -tu-a-] – Din fr. actualité.  

Actualitate inseamnă pentru mine că nu vreau să văd azi știrile de ieri, oricât de interesantă vi s-ar părea vouă scena în care vă plimbați pe acoperișul înzăpezit. Dacă tineți morțiș să prezentați imagini de-acu o săptămână, vă rog să scrieți mare ”imagini de arhivă” ca să nu creați confuzie.

Dar pe voi vă doare-n cur de profesionalism, vă interesează numai senzaționalul si spectacolul. Mai uitați-vă la BBC și luați exemplu că io la voi nu mă mai uit.