Beware of the brain fart!

Beware of the brain fart!

joi, 17 octombrie 2013

Ortodoxia - norme metodologice

Completare la postarea precedenta :-)

S-o luam incetisor.
Dumnezeu a facut lumea in 6 zile si-n a saptea s-a odihnit - good for him, desi daca isi rezerva duminica reviziurii amanuntite a operei domniei sale poate aveam mai putine molime, razboaie si indivizi defecti din punct de vedere moral. Ma rog, treaba lui... 80-20 i-a iesit.


Nu intram in cele mari fineturi, c-o fi ziua de odihna sambata ori duminica, ca-ntr-o parte scrie-ntr-un fel si-n alta altfel... vorba ca e in ultimii ani s-a umplut calendarul de cruci rosii inventate si de cutume pe care personal le-am crezut fara rost, pana cand am avut revelatia faptului ca in spatele oricarui obicei impus prin religie (ca poporu' pricepe doar de bata) sade o explicatie pragmatica, iat-o pe cea legata de "nemuncitul in zile de sarbatoare":

- statistic vorbind, si independent de faptul ca ziua-i lucratoare sau de sarbatoare, este mult mai lesne sa te accidentezi atunci cand desfasori niscai activitati decat atunci cand stai degeaba
- cand te-ai accidentat ai nevoie de atentie medicala si/ sau de popa... eh, aici e problema... in zilele de sarbatoare popa are treaba la biserica si nu vrea sa intrerupa slujba pentru c-ai cazut tu in cap din prun, sau ti-ai taiat venele cu secera, sau te-ai inecat pe cand te scaldai... asa ca stai dracului potolit ca numai asa reduci sansele de accident.
- unde mai pui ca atunci cand esti obosit (adica-n a saptea zi, dupa alte sase muncite) atentia si coordonarea se duc pe apa sambetii (!) iar sansele de accident cresc simtitor.

Oricum,daca te tai cu benignul cutit de bucatarie de luni pana sambata intri la categoria "vai saracul" daca te pune Aghiuta sa te tai duminica "asa-ti trebe pacatosule, ce-ai cautat sa muncesti in zi de sarbatoare". 
Daca aluneci in baie vei gasi o babuta care sa-ti sublinieze ca duminica nu-i bine sa te speli (aici trebuie sa adaugam faptul ca-n vremurile in care apa de la copaie se arunca in santul care traversa satul umectand cacatii de peste saptamana - care tot acolo poposeau - si facandu-i sa raspandeasca o aroma pestilentiala, devenea destul de complicat sa organizezi o pomana "de succes").

Interpretarile mai moderne sunt mai nuantate "să nu faci duminica ceea ce ai fi putut face în timpul săptămânii." - zice "Abecedarul ortodoxiei" - dac-ar fi sa traducem pre limba noastra: organizeaza-te astfel incat sa-ti ramana timp pentru odihna ca altfel mori istovit.

Asa cum posturile nu-s decat o cura de dezintoxicare inaintea obiceiurilor culinare proaste de sarbatori, iac-asa si asta cu nemuncitul e un exercitiu de disciplina pentru viata echilibrata... work balance :-P (prietenii stiu de ce) si atat.

Totusi sa nu uitam o chestie de importanta capitala: daca ti-e interzis sa muncesti, poate te plictisesti acasa si te duci la biserica unde popa o sa-ti spuna ca fiecare familie are de dat 80 de lei pentru renovarea bisericii, 20 pentru instalatia de sonorizare si inca 15 pentru "ingrijirea" locurilor de veci. Dupa care se va repezi cu bancnotele de 1 leu adunate din cutia milei la REAL sa-si cumpere 2 sticle de uischi si 3 pachete de tigari (p-asta am vazut-o cu ochii mei)... daca profiti de ocazie si platesti si cateva acatiste poate-ti face (desi n-as crede) si-o reducere si uite-asa cu mana-n branza si cu sufletu-n rai te poti intoarce la nimicniciile tale zilnice convins fiind ca te-ai scos in fata divinitatii.

SICTIR!