Beware of the brain fart!

Beware of the brain fart!

miercuri, 24 septembrie 2014

Democratia - eu cu cine votez?


Democratie, din grecescul "demos" - popor si "cratos" - putere, inseamna daca e sa ne luam dupa DEX: "Formă de guvernare în care supremația aparține poporului".



Acuma nah, fiecare popor dupa cum il duce capu'... 
Al nostru (popor) e cufundat in bezna mintii si actioneaza ca atare, iata doar cateva exemple despre nivelul de cultura si civilizatie al poporului roman:

- romanii consuma in medie 4 bucati de sapun si 2 tuburi de pasta de dinti pe an - fiind la acest capitol cei mai imputiti din Europa. Jumatate dintre romani nu se spala pe maini dupa ce merg la buda si tot atatia dupa ce schimba copilul de scutece. Adaug aici ca suntem singura tara europeana in care se face reclama la TV pentru samponul care omoara paduchi (la fiecare inceput de an scolar) - dar voteaza!

- 40% dintre romani citesc prost iar 150.000 sunt analfabeti de tot si semneaza cu dejtu'. 40.000 de copii au renuntat doar anul trecut la scoala "obligatorie si gratuita" din pricina saraciei. Suntem, cu mandrie putem spune, locu-ntai in Europa la incultura da' ne batem cu pumnu-n piept cu cei cativa olimpici care oricum vor emigra ca n-au de ce sa stea aici - dar voteaza!

- avem de doua ori mai multe biserici decat scoli sau spitale - si continuam sa construim biserici (cate 200 pe an, in fiecare an) si sa inchidem scoli si spitale adancindu-ne in bigotism - si aia care pupa oase de morti voteaza! Si voteaza cum zice popa!

Asta e poporul, asta e masa de votaci, asta e majoritatea, ei fac democratia.
In aceste conditii intrebarea "eu cu cine votez?" e retorica... voteaza cu cine vrei ca oricum nu conteaza.
In Romania nu vorbim de doctrine politice, ele-s toate ok (cum s-ar putea altfel?) vorbim despre dorinta/ putinta aplicarii lor. Romanii voteaza promisiuni, galeti, ulei, faina. Aia, foarte putini, care vor sa vada tara civilizata, sanatoasa economic si financiar, aia care se uita-n viitor, nu conteaza. Procentual nu reprezinta nimic iar zbaterea lor filozofica n-ajuta la nimic.

Ca sa nu fiu acuzata ca-s carcotasa (desi sunt) o sa-i iau pe rand (in ordine alfabetica):

1. Mirel Mircea Amaritei - Partidul Prodemo - n-a auzit nici dracu' de el pana cand n-a ajuns sa fie urmarit penal in dosarul privind insolventa Realitatea Media.

2. William Branza - Partidul Ecologist Roman - fost deputat PDL, trecut prin PRM si PD, fost deputat pentru diaspora, candideaza din partea Partidului Ecologist Roman - se vede ca-i plac calatoriile, nu cred c-o sa-l batem in cuie in fotoliul prezidential.

3. Dan Diaconescu - Partidul Poporului Dan Diaconescu - absolut nimic de comentat, n-a reusit nici macar sa ajunga parlamentar, acu' viseaza la functia de presedinte.


4. Gheorghe Funar - a mai candidat, iesind pe locul 3 in 1992 si pe 6 in 1996. A fost primar la Cluj intre 1992 si 2004, dupa care nici macar clujenii nu l-au mai vrut, acum are pretentii la votul national.


5. Klaus Iohannis - Alianta Crestin Liberala - Presedinte PNL, primar al Sibiului din anul 2000, el este candidatul Aliantei Crestin Liberale, din care face parte si PDL, care a fuzionat cu Forta Civica. Sibiul arata bine, adicatelea e un bun gospodar sasul, cica n-ar avea in spate grupuri de interese (asta sa i-o spuna lu' mutu') - n-ar fi un candidat rau da-l penalizeaza natia ca n-ai sa vezi un oltean votand un sas pana-i lumea... poate ma-nsel?

6. Hunor Kelemen - Uniunea Democrata Maghiara din Romania - in 2009 a obtinut 3.83% din voturi, cam atat va avea si-acum, neinteresant.

7. Monica Macovei - independent - a candidat fara succes la sefia PDL in martie 2013, fara pretentii la titlu.

 8. Teodor Melescanu - independent - eee, iacata un candidat interesant, a demisionat de la sefia Serviciului de Informatii Externe cu doar o zi inainte de a-si depune candidatura sustinand ca este candidat independent sustinut de reprezentanti ai societatii civile. A fost ministrul Afacerilor Externe in Guvernul Vacaroiu, ministrul Apararii in perioada lui Calin Popescu Tariceanu si interimar la Justitie in mandatul aceluiasi premier. A facut parte din PNL in perioada 2001-2012 (o perioada lunga in contextul "plimbarilor" politice de pe la noi). Diplomat de cariera, elegant, distins, are prestanta si "prezenta scenica", ar da bine printre presedintii tarilor civilizate si categoric nu ne-ar face de ras in nicio ocazie. Il penalizeaza nitel varsta dar cred ca va fi candidatul preferat al celor care-si doresc un presedinte carismatic in locul unei loaze populiste. Nu mi-e clar pe-ale cui voturi poate conta la nivel de partide dar ma indoiesc ca si-a dat demisia de florile marului.

9. Victor Ponta - Alianta Electorala PSD-UNPR-PC - isi dadu cu mucii-n toate fasolile, de la ministreasa de finante care nu stie aritmetica pana la aberantele hotarari de guvern cu care s-a pisat pe tot Parlamentul (bun sau rau, cum e el) si culminand cu ceremonia de lansare a candidaturii cu drapele rosii falfaind in vant care a semanat izbitor cu 1 Mai Muncitoresc. Din pacate pentru tarisoara asta, are cele mai mari sanse, ca ne place sau nu.

10. Zsolt Szilagyi - Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania - neinteresant

11. Calin Popescu Tariceanu - independent - uite altul care nu-i de lepadat, inteligent, alunecos, diplomat. Are cohones si a demonstrat asta in aprilie 2007 cand i-a demis pe miniștrii membri ai Partidului Democrat (pro-Băsescu) și a format un guvern minoritar împreună cu Uniunea Democrată Maghiară din România, guvenul a fost aprobat de Parlament la 3 aprilie, cu sprijinul Partidului Social Democrat. Daca ajunge in turul 2 cred ca spre el se vor indrepta voturile maghiarilor si poate ale dreptei (s-o numim asa de dragul discutiei pentru ca la noi nu exista un partid de dreapta autentic ci numai stangi inclinate spre centru).

12. Corneliu Vadim Tudor - Partidul Romania Mare - face de ani de zile deliciul dezbaterilor electorale televizate, e ca patrunjelu-n ciorba, n-a lipsit de la nicio cursa electorala.

13. Elena Udrea - Partidul Miscarea Populara - Nuti nu-i urata si nu-i proasta dar e hahalera, prea tanara si prea femeie pentru misoginii de romani iar femeile n-o vor vota de ciuda. Oricum, o leaca de Chanel strapungand miasma de testosteron n-a facut rau nimanui.


Practic avem 4 candidati, dintre care unul intra sigur in turul 2 si ala, oricat mi-ar displacea, e Ponta. Dintre Melescanu, Tariceanu si Iohannis se va alege al doilea finalist iar de-acolo-ncolo vorbim de jocuri politice.
Mi-e greu, mi-e groaza si mi-e greata dar daca nu se intampla vreo minune... daca diplomatia lui Melescanu sau averea lui Tariceanu (sau amandoua, c-au mai colaborat, se cunosc...) nu ne fac vreo surpriza... apoi dragilor pregatiti-va sa falfaiti drapele rosii pe stadion la fiecare aniversare a "victoriei poporului".

Bueeeey, asta e o idee care mi-a venit acu'... Melescanu+Tariceanu = LOVE :-))))))))))))))
Dar cum Melescanu n-a demisionat doar ca sa-l impinga pe Tariceanu in fata ar putea fi o manevra gandita de vulpoii astia doi... care-s interesanti separat dar impreuna ar fi o forta... eeeh, asta ar fi un meci pe care l-as urmari cu placere. Melescanu decorativ, diplomat, elegant si presedinte iar Tariceanu, coaie de fier, executiv si prim ministru... Este?


Asa ca... in turul I votam unul din astia doi si-n turul II pe Melescanu... parerea mea de fata simpla de la tara.