Beware of the brain fart!

Beware of the brain fart!

luni, 22 iunie 2015

Sensul giratoriu - acest nod gordian al traficului pitestean (si nu numai)

Gândit a fi cea mai simplă metodă de fluidizare a traficului în intersecții, sensul giratoriu se dovedește o ghicitoare peste putința de înțelegere a șoferului autohton motiv pentru care este, cel mai adesea, trecut la futuimăsa (inclusiv de mașina poliției), jonglând dintr-o bandă în alta după cum dictează interesul de moment (sau trezirea din amnezie).

Să despicăm, zic, firul în 4, fără să ne pierdem în considerații teoretice - giratoriile de pe la noi îs cu una, maxim două benzi pe sens (nu știu zău, dacă erau d-alea cu trei ce se-alegea):

Giratoriu în X (ca cel de la Bascov) sau in T (ca cel de la Lumina) cu câte două benzi pe sens:

- dacă vii din banda 1 - ține dracului banda 1, toată lumea care n-a apucat să intre în sens îți dă prioritate și poți să dai roată giratoriului până amețești sau până te hotărăști încotro vrei s-o apuci. Totuși dacă dintr-un motiv abscons vrei să treci în banda 2 (aia dinspre centrul giratoriului) vezi că pe-acolo s-ar putea să mai fie și alte mașini cărora trebuie să le dai prioritate (deoarece TU ești ăla care schimbă banda), nu să le tai fața.

- dacă vii pe banda 2 - ține-ți dracului banda 2, pentru că pe banda 1 vor intra în giratoriu alte mașini (d-aia are mai multe benzi, ca să încapă mai multe mașini nu ca să ai tu loc să te dai pilot de raliu). Dacă vrei să treci în banda 1 (deși mi-e neclar de ce n-ai știut cu 50 de metri mai înainte că ai treabă pe banda 1, că puteai să vii direct pe ea)  ASIGURĂ-TE că nu ți-a cumpărat mă-ta giratoriu să te fâlfâi pe două benzi deodată.

Exemplu:
Bulă (denumire generică) care vii de la Curtea de Argeș și vrei să intri la Petrom, vino direct pe banda 1, ocolești frumos, larg, rondul de flori, îți dau prioritate toți puleții care vin dinspre Vâlcea (în frunte cu mine) și ești boier. Nu-ți fie lene să iei de ”covrig”, d-aia e pus acolo, ca să iei viraje.

Dar dacă te văd că vii pe banda 2, eu mă simt îndreptățită să intru pe banda 1 și să fac dreapta spre Pitești, în timp ce tu faci ce vrei în banda 2... PE BANDA 2 am zis !!! Dacă te-ai sucit și vrei pe banda 1, te asiguri, mă lași să trec și abia apoi te duci unde ai treabă. CLAAAAR?

La Găvana (Lumina) e și mai și... acolo toți retarzii se reped din coastă în giratoriu cu atâta viteză încât le e imposibil să ia virajul strâns pe lângă rond (pe banda 2) așa că se împrăștie ezitant când pe 1, când pe 2, deseori chiar pe amândouă deodată, călare pe linie, blocând traficul dinspre centru spre Bascov... halal ”cea mai eficientă metodă de fluidizare a traficului”! 
Desigur, contribuie la îmbârligarea mașinilor și cei care vin din Găvana, taie ambele sensuri dinspre centru și apoi încetinesc ca să intre la John (prin spate) sau chiar trag pe dreapta ca să coboare o farfuză care-și ia larevederepapatepupneauzimpuppuppup câte 5 minute de la cretinoidul care a blocat o bandă.

Dar ce pretenții poți să ai dacă și mașina de la rutieră condusă de un vajnic apărător al legii circulației vine din Găvana pe banda 2, trece nonșalant (din prea largul virajului) în banda 1, ca apoi să revină pe banda 2 (evident fără girofar și fără sirenă).

Morala:
- selectarea pe bandă (acolo unde sunt mai multe benzi pe sens) se face înainte de giratoriu în funcție de direcția în care vrei să ieși din el
- odată intrat în giratoriu ține-ți banda sau asigură-te (și dă prioritate mașinilor care-și țin banda) atunci când o schimbi (pe bandă, desigur)
- giratoriul e tot o intersecție și prin preajma lui se aplică aceleași reglementări referitoare la oprire și staționare
- intrările în curți, parcări etc. NU fac parte din sensul giratoriu chiar dacă printr-o coincidență nefastă se află amplasate în coasta lui (ca la John si la Argintex).
- giratoriul nu-i al mă-tii și nici al tău - că poate mă prinzi într-o zi c-o mașină de teren și-ți zbor tablele de pe cotețul de care atârnă 50 de cruci și doojdăsidiuri.

Io, personal, cred că nu se dau amenzi în giratoriu (deși ar fi rost de banu-gros la buget) pentru că nici onor poliția nu-i lămurită cum devine cazul cu gogoșelele astea înșirate prin oraș.