Beware of the brain fart!

Beware of the brain fart!

miercuri, 23 martie 2016

Să fumăm civilizat :-)

Uite cum aș face eu legea referitoare la fumat:



Toate propunerile de mai jos se referă la spațiile închise - și sunt închise acele spații care au pereți impermeabili pe tot perimetrul (adică de jur împrejur) și acoperiș impermeabil (prin antagonism, sunt deschise acele spatii cărora le lipsește unul dintre atributele spațiului închis - fie un perete, fie acoperișul, fie impermeabilitatea).
De ce insist pe impermeabil? Pentru că dacă permite trecerea apei, atunci permite și trecerea fumului spre afară și a aerului spre înăuntru. 
O terasă cu perdele, cu grilaj de lemn, cu plante decorative și cu acoperișul din plasă pentru umbră NU e spațiu închis (dragi legiuitori, nu fiți tembeli - dacă n-ai putea să locuiești acolo iarna pentru că te suflă viscolul NU E SPAȚIU ÎNCHIS).

- în locurile (cu adevărat) publice (unde te duci pentru că n-ai încotro) - primării, instituții ale statului, spitale, școli - nu se fumează - existând posibilitatea de a amenaja locuri speciale pentru fumat. 
Pentru că altfel o bună parte dintre funcționarii care și-așa frecau menta, or s-o frece cu orele deplasându-se către și de la locul de fumat. În plus meandrele birocrației care ne scot din sărite pe toți vor fi mai ușor de suportat de către fumători dacă au posibilitatea să meargă la o țigare.

- în localurile dedicate în principal alimentației publice (inclusiv cofetării, cafenele, baruri de zi) și care au program maxim până la ora  24.00 - se poate fuma în saloane separate pentru fumători, cu precizarea că acestea nu trebuie să fie ”de trecere” către salonul de nefumători, bucătărie, toalete sau ieșire, adică cul-de-sac sau nu se fumează deloc dacă locația nu permite amenajarea salonului de nefumători sau dacă proprietarul nu dorește să-l amenajeze. Astfel, cei care nu fumează vor putea merge în orice restaurant (cu plozi cu tot) iar cei care fumează vor avea de ales între cele care le oferă condiții civilizate (dacă ele vor exista) și cele care nu.

- localuri de pierzanie: cluburi de noapte, pub-uri (chiar dacă servesc și mâncare) - se poate fuma sau nu, la alegerea proprietarului, cu atenționare pe ușa de la intrare dacă localul este pentru fumători (ca să nu zică bieții nefumători c-au picat în capcană) cu posibilitatea de a face totuși saloane separate în aceleași condiții ca la restaurante - numai dacă proprietarul dorește (și evident, dacă are loc). 
De la bun început precizez că-n acest gen de localuri ar trebui să fie interzis accesul minorilor așa că slăbiți-mă cu copiii pe care nu-i puteți căra după voi - fiți un pic responsabili, ați ”puiat”? Foarte frumos, acuma creșteți-i dar nu mă obligați pe mine să vi-i suport și să fac EU sacrificii pentru ei. Faceți voi sacrificiul de a nu mai umbla la distracții sau lăsați-i acasă cu bunicii, bona, mătușa, că oricum nu-i locul lor în crâșme noaptea (cu sau fără fumat)! 
Vă temeți că n-o să aveți unde să mergeți pentru că în toate localurile de noapte va fi permis fumatul? Foarte bine, e corect așa - patronii au deschis crâșmele pentru profit, ei nu-s Maica Teresa a nefumătorilor, și voi NU aduceți profit: sunteți puțini, zgârciți și plecați devreme acasă (cu rare excepții). Oricum dacă dau faliment n-o să mai aveți unde să vă duceți DELOC, așa măcar vă alegeți oleacă împuțiți de fum dar aveți unde vă distra noaptea.

- localurile care se închiriază pentru evenimente - la alegerea celui care închiriază, adică el decide dacă la evenimentul lui se va fuma sau nu dar cu acordul proprietarului. Prevalând interesul pentru ”dar” sau confortul personal (c-aș vrea să văd io mireasa aia care iese de bunăvoie în noroi pentru o țigare) nunțile vor fi ”de fumători” sau de ”ne”.

- alte locuri deschise publicului pentru prestarea de servicii - saloane de cosmetică, service-uri auto, birouri notariale, cabinete de avocatură, spălătorii auto - la latitudinea proprietarului.

Morala: acolo unde nu ești obligat să mergi, proprietarul decide ce vrea să facă, e biznisul lui - și tu, cetățeanul, ai posibilitatea să alegi dacă vrei să intri sau ba.

Pricepeți dracului odată că: o categorie NU-și poate impune voința asupra altei categorii și că o categorie NU stăpânește o țară nici măcar în numele bunelor intenții.

Dar dacă nu va fi așa, n-am decât să aștept cu interes ca Asociația Bicicliștilor să ceară interzicerea motoarelor cu combustie internă, Asociațiile pentru protecția animalelor să ceară interzicerea consumului de carne, Asociația Mimozelor Casnice să interzică striptisul și sex-shopurile. 

Personal mi-as face o asociație care să militeze pentru interzicerea participării la vot persoanelor cu IQ sub 80 precum și interzicerea candidaturii la orice funcție publică persoanelor cu IQ sub 100.

P.S.
Statisticile oficiale se bat cap în cap: 
- sunt, oficial, 18.200.000 de români cu drept de vot (adică adulți) 
- sunt, oficial, 4.750.000 de fumători (chipurile tot adulți)
- dar... tot oficial 44% din populația adultă fumează, adică peste 8.000.000.

Statisticile ăstea făcute cu curul de dragul de a demonstra ceva ar trebui să vă pună pe gânduri domnilor politicieni - dacă ați necăjit 8.000.000 de cetățeni... plus patronii nefumători ai crâșmelor unde se fuma (de dragul clienților și al profitului) mă tem că ce n-ați reușit cu corupția, prostia, atitudinea superioară și zeflemitoare v-a ieșit c-un muc... de țigare... fumată afară, în frig și zloată.