Beware of the brain fart!

Beware of the brain fart!

joi, 14 august 2014

Iar e cald vara...


Io cred ca "astia" ne persecuta, iarna frig, vara cald... niste nemernici!
Totusi azi n-am sa ma inflamez impotriva televiziunilor care trateaza canicula ca pe al treilea razboi mondial ci o sa va zic cateva metode de racorire incercate pe pielea proprie (si care-au functionat).



- nu face dus rece dimineata, senzatia de racorire dureaza fix cat dusul dupa care vei simti caldura si mai abitir

- bea apa nu prea rece, daca bei rece-rece in 5 min o sa transpiri ca la maraton - ok, transipratia racoreste da' nu-i o idee buna daca nu poti face dus din 2 in 2 ore pentru ca o sa puti a sconcs cu tot deodorantul de 72 de ore (alta inventie tampita)

- nu da aerul conditionat pe minim (diferentele de temperatura mai mari de 10 grade, in orice directie, cauzeaza disconfort) ci pe dezumidificare, nu caldura e cea care te tufleste ci umezeala. Cand iesi de la 23 de grade si afara-s 40 zici ca te-a lovit trenul. E valabil si la autoturism, orienteaza ventilatia pe parbriz ca sa racesti "bucata" de masina care radiaza cel mai rau, astfel aerul care se intoarce dinspre parbriz spre tine nu va avea temperatura viscolului de ianuarie si n-o sa te doara capul toata ziua.

- bea apa nu prea rece

- daca te-a ajuns stresul termic, du-te la chiuveta si lasa apa rece sa-ti curga cateva minute pe incheieturile mainilor, in punctul in care se masoara pulsul - daca ai reumatism, uita metoda asta ca sa nu ma-njuri la iarna. Metoda functioneaza cu toate locurile unde fluxul de sange e aproape de "suprafata" insa e mai complicat sa-ti bagi picioarele in chiuveta la birou sau sa umbli cu punga de gheata pe carotida.

- bea apa nu prea rece

- perdelele de apa si ventilatoarele cu apa fac treaba insa opreste-le fara regrete la lasarea serii caci atrag valuri de tantari insetati si... infometati. Nu te naclai cu solutii antitantari si nici cu alte maglavaisuri, lasa pielea sa respire.

- bea apa nu prea rece

- alcoolul nu-i o idee buna pe caldura asta caci accentueaza deshidratarea, d'aia mahmureala de vara e muuuult mai rea decat aia de iarna... da' o bere seara n-a omorat pe nimeni insa atentie: deshidratarea cauzata de o bere se compenseaza cu un litru de apa, deci cate beri, atatia litri de apa in plus fata de consumul normal... daca nu esti piscina... o sa-ti fie cam greu. In plus alcoolul etilic are un cacalau de calorii care tot in caldura se vor transforma.

- bea apa nu prea rece

- nu te infunda cu mancare, digestia e un proces exoterm, adica se face cu degajare de caldura... nu-i momentul sa te transformi in calorifer - fructele si legumele cu continut mare de apa is cheia fericirii.

- guess what? BEA APA !!!

- poarta haine din materiale naturale, in culori deschise. Elastanul, lycra si poliesterul nu-s bune nici in galosi, da' pe caldura asta is de-a dreptul ucigase.

- nu inlocui apa cu sucuri pentru ca o sa ajungi sa inghiti o cantitate de zahar de-o sa rada cantarul de tine, in plus glucide = energie si energie = caldura

- daca n-ai porniri sinucigase, stai la umbra in orele amiezii, orice-ai avea de facut pe-afara, fa dimineata sau seara

- nu te agita :-) activitatile fizice pe canicula nu-s o idee buna. N-o sa intru in mari detalii tehnice, da-i limpede ca atunci cand te misti arzi (cuvant cheie) mai multe calorii decat atunci cand stai locului. Chiar daca sala la care mergi are aer conditionat, procesele metabolice declansate de activitatea fizica nu se opresc brusc cand te opresti din miscare, ba chiar continua si cand iesi afara in canicula (ca n-ai buton on-off) si toate-s predominant exoterme asa ca sezi pe cur pana trece valul de caldura :-)

p.s. am citit un studiu a carui concluzie era: efectele deshidratarii sunt comparabile cu stadiul incipient al maladiei Alzhaimer :-))))) deci io nu-s senila, is uscata :-))))))))))))))))))))))))))