Beware of the brain fart!

Beware of the brain fart!

luni, 11 august 2014

Systema Spetsnaz - din putinul pe care il stiu


...si de lene sa scriu postari lungi pe feisbuc.

Systema nu e despre cafteala, ci despre evitarea caftelii atunci cand acest lucru e posibil (stiu ca s-a mai spus asta de-o mie de ori dar in acest caz nici macar nu exista o "postura defensiva" prin care sa-l alertezi pe cel din fata ta ca esti pregatit si astfel sa-l indemni la atac).



Systema nu e despre muschi ci despre trezirea instinctelor pierdute stand in cur pe scaun de generatii.

Systema nu te invata miscari si ritualuri prestabilite ci principii ale dinamicii corpului uman, ramane la latitudinea ta cum le folosesti si oricum vei fi conditionat de inaltime, greutate, flexibilitate, sex... asa ca nu exista o reteta universal valabila.

Systema are shortcut-uri, lumea occidentala vrea asa, si poti copia miscarile trainer-ului, dar inevitabil o sa ajungi sa-ti creezi miscari proprii avand in vedere ca nu sta nimeni la curu' tau sa vada ca dejtu' mic nu-i pe linia ochiului cand te-arunci ca boul inainte.
Unele dintre miscarile personale vor functiona, altele nu, da' de-aia te duci la antrenament ca sa verifici pe spezele partenerului. Nefiind miscari invatate ci izvorate din tine o sa fie destul de greu sa le uiti si sa-ti iesi din mana.

Pe langa auto-aparare (avand in vedere ca daca esti "salon" si nu umbli noaptea pe strazi... yeah right :-P e putin probabil sa ti se intample vreun atac), Systema functioneaza in orice situatie "inghesuita", inclusiv la coada la supermarket cand se-mpinge un asudat in curu' tau (a nu se intelege ca-l iei la bataie, il determini sa se indeparteze fara sa se prinda c-a fost "inlaturat", deseori chiar fara contact fizic direct).

Ca orice lucru bun, si Systema poate fi interpretata si folosita prost.
Ca orice lucru care poate fi folosit prost si conform legilor lui Murphy ea VA FI deseori folosita prost.
Ramane la alegerea practicatului, data de nivelul lui de intelegere, ce face cu ce a invatat. Totusi, fiind o disciplina destul de noua in Romania, as zice ca procentul de "pleava" e mititel in momentul asta... om vedea ce-o mai fi in viitor.

D-aia zic: hai sa facem un seminar la Pitesti, ca pana nu-ncerci n-ai de un' sa sti cum e :-)