Beware of the brain fart!

Beware of the brain fart!

vineri, 22 august 2014

Nici noi nu suntem mai breji


 Ma tot iau de stomatologi de ceva vreme incoace, nu mai detaliez, daca sunteti curiosi cautati prin postarile din ultimele doua luni.
Pana acum ceva vreme, stomatologul era pentru mine persoana cea mai antipatica de pe planeta: ala care vede-n fata ochilor numa' dinti si-l doare-n basca de persoana de sub ei, ala care cu scuza ca-ti face un bine te chinuie ca pe hotii de cai. Nitel sadic, profund indiferent si pestand cam "la norma", il vedeam la limita dintre om si unealta.


Nu dati cu piatra, e normal sa-mi pese la greu de durerile mele si deloc de ala care le provoaca.
Da'cand stai vreo 2 ceasuri pe scaun cu gura cascata si-ti arde de hlizeala ca, minune mare, nu te doare nimic si cand vezi ca si aluilalt ii pasa de tine, incepe sa-ti pese si tie un pic de el.

Si-uite-asa am inceput sa vad ca omu' ala dupa 6 ani grei de scoala e nevoit sa stea toata ziua intr-o pozitie incomoda, sa traga pe nas miasmele din toate maselele stricate si toata pilitura de dinti... ca io stramb din nas cand imi miroase a os "parlit" 10 min si ma duc dup-aia acasa, imi spal narile pana-n sinusuri, bag in gura 3 gume de mestecat dintre cele mai piscacioase si parca-parca dimineata tot mai simt un usor iz.

Un stomatolog bun trebuie sa fie: medic, sculptor, estetician, inventator, operator utilaje, operator calculator, magician, DJ si (in cazul meu, da' nu cred ca-s unica) dadaca si nitel mama (nu tata, dintii mei au o mama adoptiva de 1.90, cu nadragi :-))))) ).
Toate astea trebuie sa le faca in cativa centimetri patrati care ori put, ori se vaita, ori au reflex de voma, ori au logoree, ori balesc excesiv, ori toate deodata.

La sfarsit rezultatul trebuie sa fie perfect ca doar, tu, pacientul, vrei ca premiu pentru curajul de a merge la stomatolog un zambet de Hollywood chit ca ai avut dintotdeauna dintii galbejiti si strambi si te-ai dus la doctor cand se miscau toti in alveole.
Daca mai faci si-o fenta ca ti se pare scump, incep sa inteleg de ce se detaseaza stomatologii de obiectul muncii lor si ajung indiferenti.

Acum, pe bune, nu stiu ce-a fost mai intai: oul sau gaina?
Intai au fost pacientii de cacat, nesimtiti, inconstienti si demanding si ei au stricat doctorii?
Sau intai doctorii s-au dovedit cinici si nepasatori stricand pacientii.
Probabil ca adevarul e undeva la mijloc (ca in orice situatie).
Unii s-au facut stomatologi ca sa faca banu'gros da' n-au nici talent, nici cunostinte medicale suficiente, nici tragere de inima pentru meserie. Astia orice pacient ar avea, raman ceea ce sunt si nimic altceva, ca din cacat bici, sa faca plici nu se poate.
Unii (al dracului de putini) s-au dus la stomatologie din pasiune. Trecand de nenumarate ori prin "proba pacientului nesimtit" foarte putini vor ramane senini, luminosi si binevoitori de-a lungul carierei. Astia-s asa de rari ca ar trebui protejati ca speciile pe cale de disparitie. Astora le-as pune la usa o secretara cu studii de psihologie care sa "verifice" fiecare potential pacient si sa le dea un sut in cur fara rezerve celor care miros a "basinosi la cap".

Pacientii, nu-s mai breji, au nivele diferite de intelegere si acceptare, de educatie, de bun-simt, de punctualitate, de comunicare si, pentru ei (ca destul m-am luat numai de stomatologi) am un set de reguli de respectat cu sfintenie:

- Daca ai programare la ora X, apoi fix la ora aia sa fii acolo. Daca a intervenit ceva important, da un telefon si anunta. Daca suni din timp e si mai bine. Daca esti primul dimineata si doctorul intarzie... sa-i fie rusine lui, dar daca esti ultimul din ziua aia, gandeste-te ca la tine se acumuleaza toate intarzierile neprevazute de peste zi... nu mori daca astepti un pic, imagineaza-ti cum te-ai simti daca dentistul ar sta cu mainile in gura ta, cu ochii pe ceas si la "fix" ti-ar da papucii, fie ca esti gata, fie ca nu ca sa intre urmatorul la timp.. Frumos ar fi daca si doctoru' te-ar suna sa te anunte atunci cand vede ca e in intarziere mai mare de juma de ora.

- Nu te duce cu texte: "vreau flori-de-mar ca d-alea are si vecina in gura" (tu n-ai dintii lu' vecina, ii ai pe-ai tai si nu-s la fel) si nici cu pretentii de genul "n-am un dinte-n gura dar plec maine din tara si vreau sa fiu diva", unele lucruri se pot face, altele nu. Acolo unde ai de ales, un medic bun iti va prezenta variantele (cu avantaje si dezavantaje) si-o sa poti sa alegi. Daca ai un medic de incredere (mare cuvant) lasa-l pe el sa aleaga, stie mai bine... daca nu-ti inspira incredere, mai bine schimba-l cu altul decat sa-ncerci sa-l schimbi pe el.

- Daca esti pe buget "subtire" intreaba dinainte cat costa si, chiar daca nu-ti place ce auzi, nu comenta la pret, daca nu-ti convine du-te in alta parte. Gandeste-te ca si daca "reusesti sa negociezi" pretul, omul ala se va gandi ca munceste pe nimic (sau pe prea putin) si n-o sa aiba niciun elan. Sculele, materialele, consumabilele, apa, curentul, asistenta, cursurile de perfectionare... toate costa. In afara de clinicile mari, lucioase, uzine de implanturi si fatete, unde platesti nitel si snobismul, in rest cat dai atata face.
Unul, la stomatolog, comenteaza dupa extractie:
           - Doctore, nu e cam scump? 60 de lei pentru 5 minute de munca?
           - De ce n-ai spus? Ca puteam sa ti-o scot intr-o ora!

- Spala-te pe dinti (si nu numai), sterge-te de ruj si scoate guma din gura (Zana Maseluta stie de ce:-))))) ).

- Nu-i povesti vietile sfintilor si nici meciul de-aseara, lasa-l sa lucreze ca dup-aia tot tu te plangi ca astepti desi ai programare fara sa te gandesti ca poate altul ca tine tocmai ii impuie capul cu povesti. Daca ai probleme de alta natura decat dentare du-te la psiholog, la prieteni, la vraci, la popa.

- Daca ai ajuns neprogramat, cu o urgenta... gandeste-te totusi ca nu esti Buricul Pamantului decat pentru tine :-P. Probabil ca medicul va face tot ce poate ca sa-ti rezolve problema cat mai grabnic dar asta nu inseamna ca o sa-i dea un sut in dos pacientului de pe scaun.

- Nu fii traseist :-) cauta-ti un medic care sa ti se potriveasca si in care sa ai incredere si cand l-ai gasit tine de el. O sa fie mai usor in primul rand pentru tine ca o sa-ti invete limitele de toleranta, parturile din cap, imunitatea, alergiile (si ce-oi mai avea tu pe-acolo) si chiar programul zilnic dar si pentru el ca n-o sa te ia de fiecare data de la inceput cu inventarul cariilor, in plus stie ce ti-a facut prin gura si anticipeaza eventualele probleme care ar putea sa apara.

- Facultatea de stomatologie nu se face pe google, nu-l capia cu ce-ai citit tu pe net si nici nu-l invata ce e de facut ca poate dai de unu' al dracului care-ti da sculele in mana sa-ti pui tu plomba daca tot te pricepi asa de bine.

In concluzie: daca stomatologul e om cu tine fii si tu om cu el, daca nu-i... cauta altul!