Beware of the brain fart!

Beware of the brain fart!

marți, 30 septembrie 2014

Cyprus my love


Cipru e o bucata de creta (creta de scris pe tabla, nu Creta grecilor) aruncata in apa intre Turcia si Liban fix la mijlocul distantei dintre ele.
E o tara alba, albe-s dealurile din care iese un vin sec si gros, albe-s stancile ce inconjoara plajele, alb e drumul pietruit, ajungi sa te doara ochii.


Portocalele-s verzi dar dulci, smochine culegi de pe marginea drumului, iar maslinele cred ca-s sarate de la natura caci cresc pe malul marii.
Apa marii e atat de sarata ca te albesti cand iesi din ea.
Tara-i strabatuta de autostrazi fara taxe iar drumurile nationale is ca-n palma. Se circula "on the right side" vorba lu' Clarkson... adica pe partea stanga... o adevarata provocare despre care o sa va povestesc mai tarziu.
Saracita de pe urma intrarii fortate (intre islamul turcesc si mizeria economica europeana au ales-si le pare rau-pe criterii oarecumva religioase) in UE, cu industria la pamant si resursele naturale concesionate pe 100 de ani catre Israel/ americani, isi mai trage sufletul din turism dar nu se stie pnetru cat timp de-acum incolo.
Turismul e lovit de globalizare, crevetii, sepiile, caracatitele toate-s calibrate semn ca provin dintr-o mare industrie. Pe mare nu vezi o barca de pescari, n-au de ce.
Lista de vinuri importate e mai lunga decat cea de vinuri locale desi vinurile lor sunt absolut geniale, sa le bem pana mai sunt caci "vinul" de la Lidl, de 1 euro sticla ucide toate podgoriile.
Vorbeam azi cu mos Sofroniu si-mi zicea cu naduf c-au ajuns sa importe ulei de masline (nu extravirgin ci d-ala de "boasca") din Spania. La masa, pe malul marii, 2 din 3 cretini de turisti mananca hamburger cu cartofi prajiti... tot 2 din 3 fac plaja pe gazon ca le e frica de nisipul care, trebuie sa recunosc, se lipeste de tine ca marca de scrisoare.
Prin statiunile pricopsite, se face baie la piscina desi plajele-s aproape toate Blue Flag si apa e precum cristalul - cre' ca le e frica de sare.... p-aici, la Governors Beach, nu-s piscine asa ca stau pe iarba si se uda la dus.
Tot astia de mai sus bat drumul pana la Larnaca, pret de vreo 45 km ca sa manance la KFC... io-s nebuna sau s-a-ntors lumea cu curu-n sus?
Noi il punem pe mos Sofroniu sa ne dea de mancare ce mananca el cu nevasta-sa duminica, si el rade tot si zice ca nu-i duminica... ba pentru noi e duminica pana duminica viitoare... rade cu tot neamu' de la bucatarie si ne fac mancaruri "de sarbatoare" din care mananca si ei ca sa vada cum e duminica de marti.
Fi-sa, Zoe are un complex de apartamente, vreo 10 toate care contravin tuturor normelor de turism modern. Sunt foarte spatioase, materialele de finisaj de cea mai buna calitate, saltele comode, toate lucrurile prin casa noi-noute. Curtea, iti dai seama daca te uiti prin imprejurimi ca a fost un deal de creta, e verde, feng shui wise iar intretinerea ei costa cam cat scoate de pe urma noastra a tuturor.
Inclin sa cred ca e mai mult un hobby ca tot socotesc si nu-i vad profitul.
Fiecare apartament are, pe langa living, dormitor, hol, baie si o terasa de vreo 9 metri pe 2,5 (am numarat placile de gresie -gresie, nu placaj ceramic) care se poate inchide partial cu panouri culisante din lemn... de nu-ti vine sa pleci la plaja dimineata.
Toate apartamentele au vedere la mare si nu genul ala ca daca stai aplecat intr-un anumit colt din balcon zaresti in departare un floc de apa... din pat vezi cum rasare soarele din mare.
Satucul, tot, e un fel de Sfantu Gheorghe Delta dar cu confort. Magazine ioc, primele dughene-s la Zygi, la 8 km pe autostrada, nu ca ti-ar trebui mare lucru. Smochine iei din pom, au lasat chiar si o scara sprijinita de pom pentru turisti. Struguri iti da Zoe pana nu mai poti iar portocalele-s din partea mosului care se bucura ca nu i-ai cerut Twix... ca aia cer toti.
Aer conditionat peste tot, nu-i nevoie de el, bate briza constant, dar asa au cerut turistii care-l uita pornit peste noapte si-apoi umbla cu mucii taras de aproape ti-e mila.
O tara a contrastelor, care te surprinde deseori in mod placut, si despre care o sa va mai povestesc.