Beware of the brain fart!

Beware of the brain fart!

miercuri, 1 octombrie 2014

1 octombrie - La multi ani Cipru

Dap, azi se sarbatoreste ziua independentei asa ca o sa va povestesc putin despre istoria acestei tarisoare asezata la rascruce de vanturi ca un floc in calea pulii.
Primele dovezi ca insula era locuita dateaza de prin anul 8000 ic (chiar 9000 daca ne luam dupa altii).
S-au perindat pe-aici egiptenii, grecii, impreriul roman, cel bizantin si cel otoman, lustianii si venetienii.
Cine lipsea dintre marile imperii? Britanicii. Nah las c-au venit si ei punand curu' pe insula in 1878.

In 1914, profitand de faptul ca turcii intrasera in razboi alaturi de Germania, britanicii anexeaza insula dupa 300 de ani de dominatie otomana,  insa abia in 1925 aceasta devine in mod oficial colonie britanica.

In 1955 incep luptele de guerila, cipriotii vor ENOSIS (unirea cu Grecia). Ca sa-si traga spuza pe turta lor britanii reactioneaza organizand si inarmand un fel de politie paramilitara formata din ciprioti TURCI.
In 1956, arhiepiscopul Makarios (!) capul miscarii pro-enosis (arhiepiscop, ortodoxie, Grecia... got it?) e deportat in Seychelles. Se intoarce in 1959 si este ales presedinte (oare noua cum de nu ne-a venit ideea? Mos Danila-cruce-mare candidat? Ailalti 13 puteau sa se duca acasa linistiti. Scuzati paranteza, mi-a venit spontan).
Pare o telenovela? Ohoooo, si mai avem o gramada.
In 1960, dupa ce cipriotii greci si turci ajung la un acord in privinta constitutiei, Ciprul isi "castiga" independenta in urma unui acord intre Turcia, Grecia si Marea Britanie (la ale carui dezbaterii cipriotii n-au fost invitati !!! WTF?) si care stipula dreptul de interventie al celor 3 precum si faptul ca britanicii isi pastrau suveranitatea asupra a doua baze militare (cuiul lui Pepelea si mai multe nu).

In 1963 pe Makarios il mananca in dos si strarneste cipriotii turci cu o propunere de modificare a constitutiei care ar fi abrogat impartirea puterii intre etnicii turci si greci.
1964 - Natiunile Unite trimit forte de pace, turcii se retrag in enclave, deja vorbim de arme si sarma ghimpata, tara fierbe mocnit.
1974 - junta militara (asta lipsise din peisaj... sa nu uitam totusi cine i-a inarmat) pregateste o lovitura de stat impotiva lui Makarios (om cu frica lui Dumnezeu, asta tot incerca s-o dea cumva la pace, desi planul tot ENOSIS era) pregatind in secret unirea cu Grecia.
Numai ca ce sa vezi, turcii aflasera secretul si debarca (cu scuza tratatului din 1960 care le dadea drept de interventie) noaptea pe racoare in nordul tarii, ocupand o treime din insula, lovitura de stat e anulata, Makarios fuge (numa pe drum a stat bietu om).
Turcii alunga grecii din treimea lor de insula, grecii se supara si fac la fel, are loc un fel de schimb de prizonieri. Radem, glumim dar chestiunea caselor abandonate de greci in Nord e inca pe tapet, proprietarii sunt inca inca in viata si vor macar despagubiri. Pe turci ii doare fix in basca. Trebuie precizat ca in vreme ce au fost delocalizati vreo 45.000 de turci, grecii alungati din nord au fost vreo 200.000.
Toata lumea a avut ceva interes, toti si-au bagat coada, i-au chemat la negocieri prin lume, au incercat sa-i aduca pe calea cea buna prin masuri economice, s-au coit pe tarisoara asta ceva de speriat.
In 1983, ca sa puna capat exceselor de bunavointa, turcii ciprioti declara independenta Republicii Turce a Ciprului de Nord, tara recunoscuta doar de Turcia - detaliu foaaarte important pentru imbarligaturile care vor urma. Doar v-am zis ca-i telenovela.
1998 - UE trece Ciprul pe lista potentialilor membri
2001 - Turcia afirma ca ia in considerare anexarea partii de nord a Ciprului in cazul in care aderarea la UE s-ar face inainte de a se ajunge la un acord de unificare a celor doua regiuni cipriote deoarece acest lucru ar fi in contradictie cu tratatul din 1960 - pe care oricum s-au pisat toti, pe rand, da' acu' e bun de scuza (din nou).
2002 - UE invita Ciprul la aderare cu conditia ca cele 2 factiuni sa ajunga la un acord. In caz contrar, doar partea greceasca va fi admisa la aderare.
2004 - are loc cate un referendum pentru aderare in ambele parti ale insulei. Mirare mare, turcii voteaza 65% pentru, grecii 75% impotriva. Motivul? L-am zis mai sus - in caz de aderare la UE ar fi mult mai complicat pentru greci sa intre peste turci si sa-si ia averile inapoi, cum turcii n-au lasat mare izbanda in Sud, le convine trocul.
2004 - Ciprul adera (inca divizat) la UE
2005 - parlamentul ratifica constitutia europeana.
2006 - discutii Turcia - UE pe tema deschiderii porturilor turcesti pentru vasele cipriote. Turcii scot la inaintare izolarea la care a fost supusa partea turca a insulei.
2007 - Turcia face exercitii cu nave militare intre Israel si Cipru cam prin zona unde umbla astia dupa gaz si petrol, da' zice ca nu. Ba ca navele de prospectiuni au intrat peste ei, ba ei nici nu erau acolo... un fel de cucu-bau menit sa le aminteasca vecinilor ca mai au si ei un cuvant de spus pe-acolo. Interesanta fierbinteala dintre Turcia si Israel stiut fiind ca ambele pupa-n cur la americani.
2007 - turci si greci deopotriva demoleaza barierele din Nicosia (singura capitala europeana divizata).
2008 - Cipru trece la moneda euro (vai de curu' lor, inca mai plang aceasta manevra neinspirata care le-a saltat de 3 ori preturile)
2011 - seful fortelor navale Andreas Ioannides moare impreuna cu alte 12 persoane in explozia unui container iranian cu munitie, e afectata si pricipala uzina electrica a insulei, ratingul de tara scade rapid. Autoritatile declara ca explozia a avut loc din cauza extinderii unui incendiu de vegetatie  Ministrul apararii, Ministrul de externe si Seful fortelor armate demisioneaza in urma incidentului.... io nu-nteleg, daca fu de vina boschetu' incendiat (intamplarea a avut loc la Zygi, unde nu vezi nici o tufa pana-n zare :-))))) ) de ce nu si-a dat demisia Ministrul agriculturii?
Tot din 2011 dateaza si inceperea forajelor de explorare, ultima durere, de parca n-aveau destule. Turcia n-a ratificat  Legea Apelor Teritoriale (veche din 1964) asa ca isi baga iar coada. Se-aude ca cipriotii ar fi cerut ajutor de la americani si rusi deopotriva dar nimic oficial n-a iesit in presa. Morala e c-au concesionat la israelieni, pe 100 de ani, sa-si bata ei capul.
Iaca unul dintre motivele pentru care Turcia se trage pe cur de la aderarea la UE, s-ar linge pe bot de Cipru si de tot petrolul.
Auzii acu la stiri ca au ales noul presedinte ONU care ar fi declarat ca tarile care au nevoie de ajutor sunt: Ucraina, Georgia si Cipru... singurul ajutor de care ar avea nevoie ar fi sa nu-i mai "ajute" nimeni si sa-i lase linistiti ca se descurca foarte bine singuri.
Cand stai asa... cu dansa la soare, cand te plimbi prin orase si sate, cand bagi la mat o smochina nici n-ai banui ce foc arde sub oala in care te afli, ce imbarligatura de interese nu lasa tarisoara asta sa-si vada de treaba si cat vor mai avea de tras pana sa fie lasati in pace.
Asa ca: jos labele de pe Cipru!