Beware of the brain fart!

Beware of the brain fart!

joi, 22 ianuarie 2015

Inclinatia romanului catre ciupeala vs. capitalism

Toti cei care au jubilat in 2007-2008 cu gandul la credite ieftine intr-o moneda stabila au omis o lege economica inviolabila: capitalismul NU face pomeni.
Orice castig, in cazul de fata o dobanda mai mica, presupune un risc.
Dar in fata "tigaii ieftine", creditul in CHF, nimeni, dar absolut nimeni n-a investigat dedesubturile.
Niciunul dintre cei care acum vor "cursul de la data acordarii creditului" nu s-a uitat la diferenta dintre PIB-ul Elvetiei si cel al restului tarilor europene. Nu s-a intrebat nimeni de ce nu le trebuie elvetienilor Europa unita si nici de ce cursul monedei lor e fix si stabilit de EI.

Dar bai prietene, asa cum nu te poti plange ca s-a belit teflonul de pe tigaie in 2 zile, tot la fel nu te poti indigna ca ti s-a luat de la gura "ciupeala" francului elvetian.

Fa un calcul retroactiv si vezi ca daca luai un credit in lei... pana la urma plateai (luand in calcul toata durata imprumutului) cam la fel cat o sa ajungi sa platesti acum facand o medie intre perioada de "veselie a francului" si perioada de tristete.

Si-atunci vrei sa-ti plang io de mila ca te-ai intins mai mult decat plapuma crezand ca esti smecher si te-ai invartit de o dobanda mica?
Vrei sa puna statul umaru' sa te scoata din rahat pentru c-ai fost prost?
Nuuu, pomenile se dau la ologi, la batrani, la orfani, NU LA PROSTI.

Terminati dracului odata cu milogeala. V-ati asumat un risc, v-ati bucurat de beneficii... acum platiti retroactiv factura.
 P U N C T.