Beware of the brain fart!

Beware of the brain fart!

duminică, 4 ianuarie 2015

Shiperia - introducere

Shiperia înseamna Cuibul vulturilor, e numele pe care-l dau albanezii tarii lor și nu degeaba, munții domina peisajul oriunde te-ai întoarce.
Rapa Rosie Sebes? Nup, Cuibul Vulturilor :-)

Nu știu cât știți voi despre Albania, sau cât credeți ca știți dar imaginea mea, de ignorant, era cam asa:
- săraci lipiți pământului, nemâncați și în zdrențe, neapărat negricioși, agresivi și agitând mitraliere în aer
- bărci pline ochi de imigranți, o statistica de prin 1994 zicea ca din 10 plecați, 7 se îneacă și doar 3 ajung în Italia (care-i la o aruncătura de bat)
- o glumita veche de când lumea spunea ca Italia are un portavion, păcat ca sade răsturnat pe o plaja din Albania, se pare ca incidentul era cât pe ce sa se petreacă deși nu a fost confirmat oficial.
- tot ce-i verde e marihuana
- toate mașinile sunt ori rable, ori furate din vestul Europei
- expresia profund peiorativa "is mai rau ca albanezii"

Legendele mai noi spuneau ca: colcăie de hoți de buzunare, ca sărăcia ii împinge la delicventa, ca mafia guvernează țara și ca, din punct de vedere al legislației, e greu sa intri în țară dar e și mai greu sa ieși, mai ales cu mașina.

D'aia cand i-am zis omului meu ca vom face revelionul in Albania s-a lasat in telefon o liniste apasatoare... cred ca incepuse sa caute numere de telefon de la institutii de psihiatrie.

Acum hai sa stergem cu buretele, apasat, toate cele de mai sus si s-o luam de la capat.

Albania: membru NATO, le-a fost acceptata candidatura la UE in iunie 2014, 2,8 milioane de locuitori, venitul mediu pe locuitor cam ca al Romaniei, crestere economica in ultimii ani 2-4%.
Albanezii: deschisi, amabili, zambareti, relaxati, mai toti vorbesc o limba straina si cand nu vorbesc (cei de la tara) fac pe dracu-n patru sa te inteleaga si sa se faca intelesi ceea ce nu-i foarte greu, limba lor avand foarte multe cuvinte comune cu a noastra. Am vazut o singura femeie artagoasa, se certa la telefon iar lumea care trecea pe langa ea se uita ca la urs. 
Albanezii nu-s galagiosi si nu se agita. Maximum de excitatie se intampla cand se intalnesc cu prietenii si se pupa pe obraji cu efuziune batandu-se pe spate.

Tara e curata luna, prin rigole nu vezi peturi, chistoace si pungi. 
Drumurile sunt refacute (cele pe care am mers noi), marcate corect si cu toate "bulinele" reflectorizante la locul lor dar Transfagarasanul e minciuna pe langa cat e de intortocheat drumul dintre Saranda si Vlora.

Parcul auto, ceva mai nou decat pe la noi, masinile ingrijite si curate, n-au cruci, CD-uri si alte zdranganele in parbriz. Mai vezi pe ici pe colo "masina nationala" mercedesul bot-de-cal pentru care erau vestiti prin anii 2000. Se circula prietenos, toata lumea lasa pe toata lumea, pietonii in schimb... se arunca in strada fara avertisment si culmea, nu-i claxoneaza nimeni.Trecerile de pietoni sunt rare, nu-i nevoie de ele, treci strada pe unde ai treaba, soferii nu se supara.


Se construieste in draci, santierele nu-s, ca pe la noi, un morman prafos de ciment, calupi si spartura de caramida, in orice faza s-ar afla constructia, santierul e curat de zici ca au terminat. Ce-i drept construiesc cam inghesuit (ii obliga relieful, toate cladirile sunt infipte in piatra, in panta, locurile plane is putine si numai in interiorul tarii).
Construiesc modern, minimalist in majoritatea cazurilor, relativ unitar ca regim de inaltime. Nu vezi turnulete, lei la poarta si nici pitici de gradina.
Neexistand un regim clar de proprietate asupra terenurilor (in anii trecuti) s-a construit mult clandestin, dar gratios din punct de vedere arhitectonic (am vazut doar doua cladiri urate cu spume) motiv pentru care noul guvern a inceput sa reglementeze situatia demoland ce-i mizerabil sau incalca drepturile de proprietate ale vecinilor si facand acte pentru cladirile ok.
Saranda - pare mai mare decat e

Turismul la mare creste in progresie geometrica, au anual mai multi turisti straini (vreo 4 milioane) decat sunt ei toti in tara. Te primesc ca pe un prieten venit in vizita, sunt corecti la pret, nu te iau la japca cand te vad strain. Atentie insa la un aspect: din cauza inflatiei au taiat un zero din coada monedei nationale (lek) iar unii dintre ei inca mai spun preturile in lek-vechi. Daca o iei de buna, se amuza pe seama ta si-ti dau restul corect leganand din cap a mustrare ca esti prost. Preturile sunt similare cu cele din Romania, daca ceva vi se pare exagerat... inseamna ca pretul a fost exprimat in lek-vechi. 

Relieful, cum v-am zis: mare, plaja, munte, mare, plaja, munte.
Desi tara e mica (mai putin de-un sfert din Romania) are, in materie de clima, tot ce vrei. Extremul sud (partea dinspre Grecia) are clima mediteraneana, cu flori pe garduri in decembrie, portocale in pom, palmieri, bananieri si maslini la orice pas.
gard cu flori in Saranda - 1 ian 2015

bananier

un fel de "musetel" in parcul Butrint

mai la munte... tufanele

plaja din Borsh, lunga de 5 km

In Saranda, iarna a fost intr-o miercuri cand noaptea au fost 0 grade si toti albanezii erau zgribuliti. Joi era deja soare iar noi am inceput sa "naparlim" hainele, albanezii tot zgribuliti, ziceau ca e neobisnuit de frig... erau 12 grade cu plus (la umbra). Vineri... am crezut c-am ajuns in Eden, am stat pe terasa in tricou, ardea soarele ca la noi in luna mai.
La juma de ora de mers cu masina, pe masura ce urci in munte, dai de iarna si chiar de zapada. In 135 de km, intre Saranda si Vlora am trecut prin toate anotimpurile in aceeasi zi.
Principalele statiuni la mare sunt Saranda, Vlora si Durres (mai la nord, aproape de Tirana), o sa va povestesc despre ele mai tarziu... nu stiu, zau, cum o sa gestionez cantitatea imensa de informatii uimitoare pe care vreau sa vi le impartasesc :-).

Deocamdata atat, sper ca v-am starnit interesul, in urmatoare postare o sa va povestesc drumul care n-a fost nici pe departe atat de groaznic cat m-as fi asteptat.