Beware of the brain fart!

Beware of the brain fart!

vineri, 26 februarie 2016

Facebook - mortu-n păpușoi

Socializarea pe Facebook, cartea fețelor (sau a fițelor... de la caz la caz), poate fi amuzantă dar și un ghimpe-n dos.
Ghimpele-n dos vine atunci când vrei să te descotorosești de atențiile uneia sau mai multor persoane (motivul nu-i important) dar nici n-ai vrea să le superi (prea tare).
Iată cum poți să faci:

- dacă nu vrei să-ți fie văzute postările de către anumite persoane (sau să fie văzute numai de anumite persoane):
intri pe meniul din stânga butonului de postare și alegi o opțiune
 Dacă ai ales ”custom”:
Bifezi căsuța de sus dacă vrei să dai acces la postare unui număr mic de prieteni, sau căsuța de jos dacă vrei să excluzi un număr mic de prieteni (respectiv vreunul care tot comentează aiurea în tramvai)
ATENȚIE: opțiunea aleasă rămâne valabilă până când o modifici din nou (nu revine automat la starea dinainte).

- dacă n-ai chef să-ți dea zilnic bună ziua pe messenger vreun Gigel, sau mai mulți, poți să ascunzi faptul că ești on-line astfel:

Te duci pe ”rotița” de setări de sub CHAT și alegi ”turn off chat”
Aici alegi dacă îl închizi de tot, sau lași acces numai unor prieteni, sau excluzi numai anumiți prieteni

Aceia care au fost ”excluși” nu te mai văd online (adică nu te mai pot monitoriza cât o freci pe feisbuc) dar îți pot da în continuare mesaje, pentru care, nu vei primi notificări și pe care le citești numai dacă vrei... dar ATENȚIE: când îl citești expeditorul vede ora la care l-ai citit. Mesajul de mai jos a fost trimis de mine pe la 11:10 și citit de destinatar la ora 11:15. Dacă nu ar fi fost citit, nu apărea bifat, iar la oră apărea ora trimiterii.
Se pare că, nu sunt sigură pentru că nu am încercat, setarea asta nu funcționează pe Iphone și Ipad.

- cel mai sigur și simplu mod de a împărtăși anumite chestii cu un număr limitat de oameni cu interese comune este ”Secret Group” în care incluzi numai persoanele cărora vrei să le adresezi în mod regulat și relativ frecvent mesaje care-i privesc numai pe ei.. 
Grupul Secret nu se vede online și nu poate fi găsit nici măcar după nume de către nemembri. Toate activitățile (postări, poze, comentarii, evenimente) pot fi văzute numai de către membrii activi (membrii excluși văd numai postările anterioare excluderii lor).
Are totuși un ”clinci” - secretoșenia lui depinde în mare măsura de discreția membrilor care au posibilitatea să adauge persoane străine în grup... până te trezești că-i atât de ”secret” încât toată lumea face parte din el. Totuși administratorii grupului pot exclude indezirabilii, așa că îi sfătuiesc călduros să verifice lista membrilor din când în când sau măcar atunci când apare avertizarea că sunt membrii noi:


- există, desigur și funcția de blocare a unui utilizator (ATENȚIE: el este automat șters și din lista de prieteni) și odată blocat nu mai vede nimic din activitatea ta, și-n general nu te mai poate contacta deloc prin intermediul Facebook. Recomand cu căldură metoda (când situația o impune), chiar dacă e radicală, ca fiind singura absolut sigură. 

În general politica Facebook e una de ”deschidere” și sunt puține șanse să ascunzi temeinic ceva, dar dac-ar fi chiar de ascuns... de ce-ai vrea să-l postezi?

Mâine vă povestesc despre etichetă și maniere pe Facebook :-) nu c-ar fi foarte diferite de cele din viața reală (deși unii așa cred).