Beware of the brain fart!

Beware of the brain fart!

marți, 23 februarie 2016

Let's dance - nu fii Chuck Norris !

Dragi băieți dansatori începători,
Faptul că aveți forța fizică pentru a ridica echivalentul în kile al unei femei nu înseamnă că veți ridica în mod confortabil o femeie în carne și oase.
Iată principalele deosebiri dintre o femeie și greutățile de la sala de forță:
- femeia nu are mânere
- femeia nu-i țeapănă
- femeia (că e om și ea) are terminații nervoase peste tot
- femeia, de fapt componente ale ei se pot rupe, învineți, suci

Știu că ați văzut filme în care el o ridică pe ea ca pe-un fulg și și-o pune guler după gât, dar pentru asta e nevoie de tehnică și echilibru (mai mult chiar decât de forță) și, pe bune, ăstea se capătă în ani de antrenament, nu în 2 luni de ”social”.

Dacă apuci greșit, o doare pe ea, dacă ridici greșit o să te doară spatele pe tine, dacă le faci pe amândouă greșit o să veniți grămadă unul peste celălalt și cu o cârcă de noroc v-alegeți numai cu vânătăi, iar dacă ea nu știe să se țină... o să ai o problemă, mai ales dacă ai apucat s-o ridici.

În plus e nevoie de colaborare - e dificil, spre imposibil să ridici o fată care nu vrea. Iar fata nu vrea pentru că: ai luat-o prin surprindere și nu știe ce vrei, știe ce vrei dar nu știe ce să facă, știe ce să facă dar n-are încredere că știi și tu.

Dintre toate ”figurile” de dans, mie mi se pare că ridicările sunt cele mai ”intime” (nu în sens biblic), e nevoie de un grad de încredere și de ”complicitate” care trece peste rutina ”social dance”-ului (personal cred că am maxim 5 parteneri pe care îi las să-mi ”taie” contactul cu solul - nu vorbim de Dumnezeuții Dansului cu care ne întâlnim pe la workshopuri, ci de partenerii noștri de azi-de ieri-de mâine).

Îmi aduc aminte ce zicea Ruddy la Craiova înainte de a preda o ridicare simplă de kizomba: ”Băieți, e suficient să mi se pară că vreunul dintre voi are potențial periculos și îl scot din sală”, asta în condițiile în care fata nu ajungea la mai mult de 30-50 cm de sol, în poziție normală (capu-n sus, picioarele-n jos).

Ultima observație: dacă ești brutal în condus, adică ai mânuța grea, amenințătoare, împingi și tragi cu mai multă forță decât e necesar... poți să uiți de ridicări, io una nu m-aș lăsa manipulată în aer de unul care-mi rupe mâna pentru o piruetă.

Bine, hai să trecem la concluzii:
Când ești începător, entuziast și forțos:
- nu încerci ceva ce-ai văzut în filme și nici ce fac ceilalți pe ring (ăia-s ăia, tu ești tu), încerci numai ce ți s-a predat la curs și numai cu persoanele care au participat și ele la același curs - de fapt, nu ”încerci” nimic și te apuci ”de treabă” doar dacă știi sigur că-ți iese.
- dacă nu ți-a ieșit la curs, nu faci ”repetiții” la party.
- și dacă ești nepotul lui Nicu Vlad (google it) tot aștepți până de face loc pe ring, ca să nu folosești fata drept crosă cu care să seceri picioarele celorlalți
- dacă fata nu vrea, nu te apuci s-o convingi. ”NU” înseamnă ”NU” și nu e negociabil, iar tu nu trebuie să te simți jignit nici măcar dacă ai văzut-o cu o clipă în urmă făcând aceeași figură cu alt partener.

Când ești instructor:
- înainte de a preda orice fel de ridicare, explică tuturor ”instrucțiunile de folosire” și asigură-te că au înțeles
- când ai ”heirupiști” la curs - urmărește-i atent și dacă-i cazul explică-le că nu-i de ei și se expun la riscuri inutile - că atâta-s de periculoși când îs proști... de-ți vine s-o iei la fugă.
- când ai extreme (fete care-au iubit shaorma sau băieți care n-au păpat tot când erau mici) în grupă, evită să-i pui în situații jenante și dă-le dreaq de ridicări, că se poate dansa foarte bine și fără.